ŞEKERPARE
Malzemeler;
2 adet yumurta (akı içine sarıları üzerine)
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
2 paket kabartma tozu
5 su bardağı un
Şerbeti için;
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yarım limon
HAZIRLANIŞI
Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu bir tencereye koyup,arada karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra yarım limonu sıkıp,kısık ateşte 15 dakika kaynatıyoruz.Altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Yumurtaların aklarını,oda sıcaklığındaki margarini ve diğer malzemeleri büyük bir kapta karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Önce kum gibi olacak,daha sonra yoğurdukça toparlanıp kulak memesi kıvamında güzel bir hamur olacak. Fırın tepsisini yağladıktan sonra,hamurdan ceviz büyüklüğünde (dilerseniz biraz daha küçük şekerpareler yapabilirsiniz) parçalar alıp,İzmir köfte yapar gibi şekil verip hafif bastırıyoruz ve tepsimize diziyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp,çatalla hafifçe yukarıdan aşağıya çiziyoruz.Bu malzemeden yaklaşık 32-33 adet şekerpare çıkıyor,dilerseniz daha küçük hazırlayıp adet miktarını çoğaltabilirsiniz. 175 dereceye ayarladığımız fırında (alt üst fanlı ayarında pişirdim)35 dakika pişiriyoruz,tepsiyi fırından çıkarmadan şerbetini döküyoruz. (Şerbeti dökerken ,şekerparelerin üzerine küçük bir kepçeyle gezdirelim ki, üstleri kuru kalmasın. Ben bu şekilde 2 turda döktüm şerbeti. Yalnız şerbeti dökerken fırın kapağını tam açmadan ve oldukça hızlı olmanız lazım.) (Arkadaşım bu tatlıyı yaptığında şerbetini döktükten sonra şekerpareleri tek tek hızlı bir şekilde çevirip alt üst olmasını sağlıyordu. Her iki şekilde de yapılabilir) Fırının kapağını kapatıp, fırın ılıyana kadar tepsiyi fırında tutalım, ardından çıkarıp soğumasını bekleyelim. Hindistan cevizi veya antepfıstığı ile süsleyip servis yapalım.
Afiyet olsun...
20 Aralık 2018 Perşembe
18 Aralık 2018 Salı
17 Aralık 2018 Pazartesi
PEYNİRLİ OMLET
Peynirli Omlet Tarifi
Kaç Kişilik2 kişilik
Pişirme Süresi15 dakika
Hazırlama Süresi10 dakika
Peynirli Omlet Malzemeleri
- 5 adet yumurta
- 2 adet taze soğan
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 100 gram rendelenmiş çedar peyniri
- 4 adet çeri domates
- 1yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
- tuz
Peynirli Omlet Nasıl Yapılır?
- Taze soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın, yumurtalarla çırpın.
- Toz kırmızı biber ve tuz ile tatlandırın.
- Sıvı yağı tavaya koyun.
- Yumurtalı karışımı orta ateşte 4-5 dakika pişirin.
- Peyniri eşit biçimde omletin üstüne serpin.
- Omleti bir spatula yardımıyla ikiye katlayın ve 180ø ısıtılmış fırının 2. rafınta 8 dakika pişirin.
- Omleti spatulayla servis tabağına alın.
- İkiye kestiğiniz domates ve maydanoz ile birlikte servis yapın.
- Dilerseniz yanında halka şeklinde kızarttığınız patates de sunabilirsiniz.
YÜREKTEN SEVENLER
Yakınımda olup sevgisini hiç hissetmediğim kişiler var birde uzaklarda olup her durumda sevgisini hissettirenler var. Demek ki neymiş yürekten sevenler için mesafelerin önemi yokmuş.
(Şükrü Aygün)
13 Aralık 2018 Perşembe
UN HELVASI
UN HELVASI Malzemeler; 175 gr tereyağ veya margarin 4 su bardağı un 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı su HAZIRLANIŞI *Yağı tencereye koyup kızdırıyoruz *Eriyip biraz kızmaya başlayınca unu ekleyip önce biraz orta ateşte daha sonrada kısık ateşte karıştıra karıştıra kavuruyoruz. *Bir yandan sıcak su içerisinde şekeri eritiyoruz. *Unun kokusu çıkıp rengi açık kahve olunca üzerine şerbeti ekliyoruz. *Burada çok hızlı kavurmak gerekiyor. *Bir iki taşım bu şekilde kavurarak pişirince ocaktan alıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. *Daha sonra ister bir tepsiye isterseniz bir kalıba streç filim yayıp bu karışımı üzerine döküp bastırıyoruz. *Daha sonra dilimleyerek servis ediyoruz Afiyet olsun..
DOĞU TÜRKİSTAN
Ey Müslüman kardeşim, Doğu Türkistan da Müslüman.Ey Türk kardeşim, Doğu Türkistan da Türk.Ey insan, Doğu Türkistan da insan. Ve orada büyük zulüm var 😓 insan ol. İnsan gibi davran...
(Şükrü Aygün)
8 Aralık 2018 Cumartesi
PUDİNGLİ BİSKÜVİ PASTASI
PUDİNGLİ BİSKÜVİ PASTASI
Malzemeler
2 paket çikolatalı puding
1 paket petibör bisküvi
1 kg süt
Arasına ve üstüne serpmek için dövülmüş fındık içi
1 paket petibör bisküvi
1 kg süt
Arasına ve üstüne serpmek için dövülmüş fındık içi
Not: 1 paket bisküvi yetiyor ama siz yine de her ihtimale karşı 2 paket bulundurun :)
HAZIRLANIŞI
*Öncelikle pudingleri bir tencereye boşaltıp üstüne sütü ekleyin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte puding koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
*Pastanızı koyacağınız kalıbı su ile ıslatıp suyu süzün böylece puding dibine yapışmayacak
*En alta incecik bir katman halinde puding döküp yayın. Üzerine bir sıra bisküvi döşeyin, onun üzerine puding döküp tekrar bisküvi dizin.
*Bu şekilde istediğiniz kadar kat yapabilirsiniz. 20x20 boyutlarında küçük kare bir tepside yapılabiliyor. Siz dilerseniz 1 paket puding kullanıp 2 katlı da yapabilirsiniz.
*İsterseniz her bir kata dövülmüş fındık serpin.
*En üst katı pudingle kapattıktan sonra üstünü dövülmüş fındık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
*Bu işlemleri çabuk çabuk yapın çünkü puding çok çabuk donuyor,:)
*Bittikten sonra dolaba koyup iyice soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
*Öncelikle pudingleri bir tencereye boşaltıp üstüne sütü ekleyin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte puding koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
*Pastanızı koyacağınız kalıbı su ile ıslatıp suyu süzün böylece puding dibine yapışmayacak
*En alta incecik bir katman halinde puding döküp yayın. Üzerine bir sıra bisküvi döşeyin, onun üzerine puding döküp tekrar bisküvi dizin.
*Bu şekilde istediğiniz kadar kat yapabilirsiniz. 20x20 boyutlarında küçük kare bir tepside yapılabiliyor. Siz dilerseniz 1 paket puding kullanıp 2 katlı da yapabilirsiniz.
*İsterseniz her bir kata dövülmüş fındık serpin.
*En üst katı pudingle kapattıktan sonra üstünü dövülmüş fındık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
*Bu işlemleri çabuk çabuk yapın çünkü puding çok çabuk donuyor,:)
*Bittikten sonra dolaba koyup iyice soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
5 Aralık 2018 Çarşamba
PİDELİ KÖFTE
Köfte dediğin zaten güle eğlene yenilesi bir lezzet ama bir de pidelisi var bunun domates sosuyla parlayan" diyenleri duyduk, pideli köfte tarifini hazırlamaya koyulduk biz. Öncelikle köfte harcının nasıl olması gerektiğine karar verdik, burada tamamen özgür olabilirsiniz siz. Önce dinlendirdik köfte harcını sonra arzu ettiğimiz büyüklükte parçalar kopartıp yanmaz/yapışmaz tabanlı tavada kızarttık bir güzel. Domates sos kısık ateşte kaynadı bu arada, yoğurt çırpıldı. Küçük bir parça tereyağıyla buluşan tırnak pideler fırında ısındı, daha çıtır hale geldi. Sonra hepsi aynı servis tabağında bir araya geldi, damaklar mest oldu, yemeyenler bin pişman.
Peki sizin favori baharatınız nedir köftede? Özel bir karışımınız var mıdır? Köfte ....'sız olmaz dediğiniz bir lezzet unsuru var mıdır? Merak ediyoruz yahu!
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
- 500 gram
orta yağlı kıyma - 1 adet
orta boy kuru soğan - 1 adet
yumurta - 2 yemek kaşığı
galeta unu - 1/2 çay kaşığı
tuz - 1/2 çay kaşığı
karabiber - 1/2 çay kaşığı
kimyon - 4 dal
maydanoz (arzuya göre)
Köftesi için:
- 2 adet
küçük boy tırnak pide - 1 kase
yoğurt (çırpılmış)
Servisi için:
- 2 yemek kaşığı
zeytinyağı - 1 diş
rendelenmiş sarımsak - 1 su bardağı
rendelenmiş domates
Sosu için:
Püf Noktası
Köfteye ekleyeceğiniz rendelenmiş soğanın suyunu süzerseniz köftenizin pişerken sulanarak dağılmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca köftenin pişerken dağılmaması için buzdolabında dinlendirmek de önemli bir faktördür.
Pişirme Önerisi
Köfte harcına arzu ettiğiniz baharatları katabilirsiniz, çok az miktarda öğütülmüş defne yaprağının hoş bir aroma kattığını unutmayın.Köfteleri rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle de hazırlayabilirsiniz.Üzerlerine az miktarda tereyağı eklediğiniz tırnak pideleri ısıya dayanıklı fırın kabına yerleştirin. Kızarmış köfteleri ve domates sosunu gezdirdikten sonra kısa bir süre fırınlayıp servis edin. Unutmayın bu da bir seçenek. Elinizde tırnak pide yoksa Ramazan pidesiyle de yapabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Köfteyi hazırlamak için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Orta yağlı kıymayı karıştırma kabına alın. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle yoğurmaya başlayın.
- Kıvam alıp özleşen köfte harcını arzuya göre buzdolabına kaldırıp kısa bir süre dinlendirin.
- Sonrasında arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar kopartın, avuç içinizde yuvarladıktan sonra yassı şeklinde köfteler hazırlayın.
- Domates sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırdıktan sonra rendelenmiş domatesleri katın. Fazla suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Hazırladığınız köfteleri, yanmaz/yapışmaz tabanlı bir tavada ters yüz ederek kızartın. Küçük kareler halinde kestiğiniz tırnak pidelerin üzerine tereyağı sürüp kısa süre fırınlayın. Servis esnasında kullanacağınız yoğurdu çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Fırından aldığınız pideleri servis tabaklarına paylaştırın. Kızarmış köfteleri üzerine dizin. Hazırladığınız domates sosla taçlandırın onları. Eritilmiş tereyağı gezdirin. Arzu eden yoğurt eklesin, arzu eden kekik ve pul biber.
Servis Önerisi
Yoğurt öncesinde pideli köftenin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirebilir, domates sosu eklediğiniz köfteleri sadece kekik ve pul biber eşliğinde de servis edebilirsiniz.Közlenmiş sivri biber ve domates de eklemeyi unutmayın.
4 Aralık 2018 Salı
Çıtır Tavuk - Nugget Tarifi
Corn flakes'li tavuğun yakın arkadaşı ev yapımı nugget hazırlıyor, türlü türlü soslara bandırıp çıtır çıtır yiyoruz. Tarif oldukça basit, malzemeler sınırlı sayıda. Üç farklı kaplama karışımıyla iç kısımları yumuşacık kalan tavukların dış kısımları çıtırdıyor. Tadına doyum olmuyor.
Nugget yanında gecenin yıldızı barbekü sos olabilir.
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
- 600 gramfileto tavuk göğsü
- 1/2 çay kaşığıtuz
- 1/2 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
- 5 yemek kaşığıun
- 2 adetyumurta
- 1 yemek kaşığısüzme yoğurt ya da krema
- 3 yemek kaşığımısır nişastası
- 5 yemek kaşığıgaleta unu
Tavukları kaplamak için:
- 1/2 su bardağıayçiçek yağı
Tavukları kızartmak için:
Püf Noktası
Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber yerine arzuya göre toz sebze çeşnisi kullanabilir, tavukları bu şekilde tatlandırabilirsiniz.Tavukların her tarafının üç ayrı kaplama harcıyla kaplanmasına özen gösterin.
Pişirme Önerisi
Galeta unu yerine mısır unu ya da ekmek kırıntısı kullanarak da nugget hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Yağlı ve derili kısımları alınmış fileto tavuk göğüslerini iri kare parçalar halinde kesin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle lezzetlendirin.
- Un ve mısır nişastasını harmanlayıp düz bir tabağa alın. Yumurtaları, derin bir kasede süzme yoğurt ya da krema ilavesiyle çırpın. Elenmiş ince yapıdaki galeta ununu ayrı bir tabağa aktarın.
- Doğranmış tavuk göğüslerini sırasıyla; mısır nişastası-un karışımına, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayın.
- Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Tavuk göğüslerini, kısık ateşte arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın.
- Kağıt havlu üzerinde kısa bir süre dinlendirdiğiniz nuggetları arzuya göre baharat, kızarmış patates ve çeşitli soslar eşliğinde sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
1 Aralık 2018 Cumartesi
SİYASİ TARTIŞMALARA GİRMEYİN
"Meclis kürsüsüne çıkıp birbirine atıp tutan, hakaret eden vekillerin daha sonra meclis lokantasında karşılıklı güle oynaya yemek yediğini görseydiniz; tanıdıklarınızla asla siyasi tartışmalara girmezdiniz."
(Muhsin Yazıcıoğlu)
28 Kasım 2018 Çarşamba
26 Kasım 2018 Pazartesi
25 Kasım 2018 Pazar
21 Kasım 2018 Çarşamba
SİYASET
"Siyaset, vatan için kendini ateşe atmak iken şimdi kendi için vatanı ateşe atmaya döndü."
(Muhsin Yazıcıoğlu)
16 Kasım 2018 Cuma
13 Kasım 2018 Salı
12 Kasım 2018 Pazartesi
10 Kasım 2018 Cumartesi
9 Kasım 2018 Cuma
7 Kasım 2018 Çarşamba
DEVLET ADAMI
"Bir devlet adamı kerameti kendinde görmeye başladı mı devlet adamlığını yitirdi demektir. Hiç kimse hiç kimseden daha akıllı değildir. Birlikte herkesten daha akıllıyız. Millet ve devlet işlerinde herkes herkese yardım edecek ve hiç kimse bundan iftihar payı çıkartmayacaktır, düstur budur."
(M. Kemal Atatürk)
6 Kasım 2018 Salı
BOZUK DÜZEN...
Bozuk düzen bozuk terazi tartı,
En yakın dostlarım dönüyor sırtı,
Ne kadar zorlaştı yaşamın şartı,
Düşman belli değil dost belli değil.
Para hükümdardır çiziyor rota,
Güven olmaz iki ayaklı ite,
En yakın dostlarım düşmandan öte,
Düşman belli değil dost belli değil.
Dost sanarsın dağdan inen ayıyı,
Kedilerden korkan kabadayıyı,
Yüze güler arkadan kazar kuyuyu,
Düşman belli değil dost belli değil.
Öküz haylaz çekmez ne yapsın düven,
Fakirsen yoksulsan bulunmaz seven,
Bu azgın nesilin neyine güven,
Düşman belli değil dost belli değil.
Çulsuz kavuşursa üç beş kuruşa,
Gider senle rekabete yarışa,
Sen aldanma her insanda duruşa,
Düşman belli değil dost belli değil.
En gerçek insana kurban olayım,
Hainden dost olmaz yalnız kalayım,
Kavun karpuz değil ki seçip alayım,
Düşman belli değil dost belli değil.
Veysel der ki; Ben dostlardan yılgınım,
Hep seçerim ben bu işde çılgınım,
Dostlar dalım budar şimdi solgunum,
Düşman belli değil dost belli değil.
(Aşık Veysel)
3 Kasım 2018 Cumartesi
1 Kasım 2018 Perşembe
30 Ekim 2018 Salı
28 Ekim 2018 Pazar
25 Ekim 2018 Perşembe
İNSAN KALABİLMEK...
"Bazı insanlar istese de kötü olamaz. Bazı insanlar ise, menfaatleri olmadıkça kimseye iyilikte bulunmaz. Kimisi Allah'tan korkar, kimisi kuldan bile utanmaz. İnsan olmakla, insan kalabilmek arasındaki o ince çizgide tam olarak burda başlar."
(Uğur Gökbulut)
23 Ekim 2018 Salı
22 Ekim 2018 Pazartesi
SAY Kİ ÖLDÜN...
"Say ki öldün; Yalvardın, yakardın, sana bir gün daha verildi. Bugünü o gün bil, öyle yaşa..."İmam-ı Gazali (ks)
20 Ekim 2018 Cumartesi
VATAN
"Her Türk'ün iki vatanı vardır: Birincisi kendi doğduğu topraklar, ikincisi Türkiye'dir."
(Mustafa Çokay)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)