İnsan, başkasının yanlışını teraziye koymadan önce; diğer kefeye kendisini koymalı, ne kadar doğruyum diye...
20 Mayıs 2019 Pazartesi
17 Mayıs 2019 Cuma
Bulgurlu Patates Köftesi
Bulgurlu Patates Köftesi
Malzemeler:
-4 adet patates
-2 su bardağı köftelik bulgur
-2 su bardağı sıcak su
-2 adet kuru soğan
-1/2 demet maydonoz
-5-6 dal taze soğan
-3 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 adet limon suyu
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı domates salçası
-1 çay bardağı zeytin yağı
-tuz, pul biber, karabiber, kimyon
Hazırlanışı: Bulguru derin bir kab içerisine koyup üzerine sıcak su ekleyip kaşık ile karıştırıp üzerini kapatıp 10-15 dk dinlendirin.
Patateslerin kabuklarını soyup haşlayıp soğutmadan sıcak sıcak ezip dinlenen bulgura karıştırıp tekrar üzerini kapatıp 10dk dinlendirin.
Soğanları ince olacak şekilde doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurup salçaları ve baharatları ekleyip kavurup ocaktan alıp bulgurlu patatese ilave edip nar ekşisi ve limon suyu ile birlikte iyice yoğurun.
Maydonoz ve taze soğanı ince ince doğrayıp köfteye ekleyip 5dk daha yoğurun
Hazırladığınız köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle sıkarak şekil verip marul ve limon eşliğinde servis yapın.
Afiyet Olsun...
Malzemeler:
-4 adet patates
-2 su bardağı köftelik bulgur
-2 su bardağı sıcak su
-2 adet kuru soğan
-1/2 demet maydonoz
-5-6 dal taze soğan
-3 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 adet limon suyu
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı domates salçası
-1 çay bardağı zeytin yağı
-tuz, pul biber, karabiber, kimyon
Hazırlanışı: Bulguru derin bir kab içerisine koyup üzerine sıcak su ekleyip kaşık ile karıştırıp üzerini kapatıp 10-15 dk dinlendirin.
Patateslerin kabuklarını soyup haşlayıp soğutmadan sıcak sıcak ezip dinlenen bulgura karıştırıp tekrar üzerini kapatıp 10dk dinlendirin.
Soğanları ince olacak şekilde doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurup salçaları ve baharatları ekleyip kavurup ocaktan alıp bulgurlu patatese ilave edip nar ekşisi ve limon suyu ile birlikte iyice yoğurun.
Maydonoz ve taze soğanı ince ince doğrayıp köfteye ekleyip 5dk daha yoğurun
Hazırladığınız köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle sıkarak şekil verip marul ve limon eşliğinde servis yapın.
Afiyet Olsun...
15 Mayıs 2019 Çarşamba
YANLIŞ YAPTIĞIMIZDA BİZİ UYARMAZSANIZ...
"Yanlış yaptığımızda bizi uyarmazsanız sizde hayır yoktur, uyardığınız halde sizi dinlemezsek bizde hayır yoktur."
Hz. Ömer (ra)
14 Mayıs 2019 Salı
KİMSEYİ AYIPLAMA...
“Birini ayıplamakta acele etme. Senin geçtiğin yoldan geçmemiş, senin kadar hızlı düşünemiyor olabilir. Unutma ki bir zamanlar sen de şu anda bildiklerinden bihaberdin.”
(Malcolm X)
12 Mayıs 2019 Pazar
TOHUMDAKİ OYUN
"Önce tohum sattılar, bu tohum böcekleri çekti. Böceklerden kurtulmak için al ilacı dediler, bu da hasta etti. Hasta olunca da al aşı dediler. Ama bunları yapan hep aynı şirketti."
Prof. Dr. Otkay Sinanoğlu
10 Mayıs 2019 Cuma
ADALET
"Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır..."
(Mâide Suresi-8)
9 Mayıs 2019 Perşembe
DUA
“Allah'ım! Hatalarımı kar ve soğuk su ile temizle. Beyaz elbiseyi kirden temizlediğin gibi kalbimi de hatalardan arındır."
Hz. Muhammed (sas)
8 Mayıs 2019 Çarşamba
İYİ KURT KÖTÜ KURT
Kızılderili bilge torununa şöyle der;
Bak evlat, her insanın içinde birbiriyle mücadele eden, çatışan iki kurt vardır.
Biri kin, nefret, ihanet, korku ve düşmanlığı ister.
Diğeri ise; sevgiyi, güveni, dostluğu, umudu ve özgürlüğü…
Küçük torun dedesine sorar;
“Peki hangisi kazanır?“
Yaşlı adam cevap verir;
“Hangisini daha iyi beslersen !…”
Bak evlat, her insanın içinde birbiriyle mücadele eden, çatışan iki kurt vardır.
Biri kin, nefret, ihanet, korku ve düşmanlığı ister.
Diğeri ise; sevgiyi, güveni, dostluğu, umudu ve özgürlüğü…
Küçük torun dedesine sorar;
“Peki hangisi kazanır?“
Yaşlı adam cevap verir;
“Hangisini daha iyi beslersen !…”
Labels:
akkurt,
aşık kurt,
bilge hikayesi,
bozkurt,
dostluk,
düşmanlık,
grikurt,
güven,
güzel hikaye,
ihanet,
kızılderili hikayesi,
kin,
korku,
nasihat,
nefret,
özgürlük,
romantik kurt,
sevgi,
Umut
4 Mayıs 2019 Cumartesi
İRMİK HELVASI
İRMİK HELVASI
Malzemeler;
1 su bardağı irmik
1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 su bardağında 2 parmak eksik su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ (dolu değil)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
HAZIRLANIŞI
Sıvı yağı ve tereyağını tavamıza alalım. Tereyağ eridiğinde fıstıkları tavaya alıp bir iki çevirelim. Ardından irmiği de ilave edip fıstıkla birlikte kavuralım. Kısık ateşte,istediğimiz renge gelene dek kavurmaya devam edelim. Ayrı bir yerde sütü, şekeri ve suyu karıştıralım. İrmik istediğimiz renge geldiğinde, sulu karışımı soğuk olarak ekleyip, suyunu çekene dek arada karıştıralım. Suyunu çektiğinde altını kapatıp demlenmeye bırakalım.
- Şerbeti soğuk ilave edilecek.
Afiyet olsun...
Malzemeler;
1 su bardağı irmik
1 su bardağından 2 parmak eksik süt
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
1 su bardağında 2 parmak eksik su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ (dolu değil)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
HAZIRLANIŞI
Sıvı yağı ve tereyağını tavamıza alalım. Tereyağ eridiğinde fıstıkları tavaya alıp bir iki çevirelim. Ardından irmiği de ilave edip fıstıkla birlikte kavuralım. Kısık ateşte,istediğimiz renge gelene dek kavurmaya devam edelim. Ayrı bir yerde sütü, şekeri ve suyu karıştıralım. İrmik istediğimiz renge geldiğinde, sulu karışımı soğuk olarak ekleyip, suyunu çekene dek arada karıştıralım. Suyunu çektiğinde altını kapatıp demlenmeye bırakalım.
- Şerbeti soğuk ilave edilecek.
Afiyet olsun...
2 Mayıs 2019 Perşembe
29 Nisan 2019 Pazartesi
BAĞIRIP ÇAĞIRMANA GEREK YOK.
"Yıllar sonra öğrendim ki; bağırıp çağırmana gerek yok. Sesini duymak isteyene bir fısıltın yeter."
(Farid Farjad)
25 Nisan 2019 Perşembe
ETİMEK TATLISI
ETİMEK TATLISI
Şerbeti için malzemeler:
1, 5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için;
1 yemek kaşığı tereyağı
7 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 litre süt
1 paket sıvı krema
6 yemek kaşığı şeker
Üzeri için;
1 paket krem şanti
1 su bardağından biraz eksik süt
Süsleme;
Hindistan cevizi
Dövülmüş antep fıstığı
HAZIRLANIŞI
Şerbeti için; şekeri ve suyu 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Muhallebisi için; tereyağında unu hafif kavurun, nişastayı şekeri ve sütü ekleyip muhallebi pişirin.. Piştikten sonra bir paket kremayı da ekleyip iyice mixerle çırpın.. Etimekleri tepsiye dizin üzerine ılık şerbeti dökün. Sonra muhallebisini güzelce yayın. Mümkünse 1 gece dolapta dinlendirin. Servisten önce krem şantiyi sütle iyice çırparak hazırlayın ve tatlının üzerine düzgünce sürün. Süslemek için üzerine hindistan cevizi ve dövülmüş antep fıstığı serpip servis edin.
Afiyet olsun...
Şerbeti için malzemeler:
1, 5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için;
1 yemek kaşığı tereyağı
7 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 litre süt
1 paket sıvı krema
6 yemek kaşığı şeker
Üzeri için;
1 paket krem şanti
1 su bardağından biraz eksik süt
Süsleme;
Hindistan cevizi
Dövülmüş antep fıstığı
HAZIRLANIŞI
Şerbeti için; şekeri ve suyu 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Muhallebisi için; tereyağında unu hafif kavurun, nişastayı şekeri ve sütü ekleyip muhallebi pişirin.. Piştikten sonra bir paket kremayı da ekleyip iyice mixerle çırpın.. Etimekleri tepsiye dizin üzerine ılık şerbeti dökün. Sonra muhallebisini güzelce yayın. Mümkünse 1 gece dolapta dinlendirin. Servisten önce krem şantiyi sütle iyice çırparak hazırlayın ve tatlının üzerine düzgünce sürün. Süslemek için üzerine hindistan cevizi ve dövülmüş antep fıstığı serpip servis edin.
Afiyet olsun...
22 Nisan 2019 Pazartesi
O ÖYLE BİR BATI Kİ...
O öyle bir batı ki;
Silah satar, barış ister.
Virüs yayar, ilaç satar.
İnsan öldürür, insan hakları savunur.
İşgal eder, demokrasi der...
19 Nisan 2019 Cuma
17 Nisan 2019 Çarşamba
İYİ NİYETLİ İNSANLAR...
"İyi niyetli insanlar yalana çabuk kanarlar, ama bil ki onunda bir koruyup kollayanı var."
(Hz. Mevlana)
16 Nisan 2019 Salı
FIRINDA ÇITIR BÖREK
FIRINDA ÇITIR BÖREK
Malzemeler;
6 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı s
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı s
irke
tuz
iç malzemesi için;
4-5 haşlanmış patates
1 orta boy soğan (rendelenecek)
2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ (soğanları kavurmak için)
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kuru nane
1,5 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Rendelenmiş soğanlar sıvı yağda kavrulur. İçine haşlanmış patatesler de ilave edilip ezildikten sonra baharatlar eklenerek bu iç malzeme soğumaya bırakılır. Yufkayı ıslatmak için sıvı yağ ve un çırpma teliyle boza kıvamı olacak şekilde karıştırılır. Gerekirse biraz daha un eklenebilir. Bu karışıma sirke de eklenir. Yufkalardan biri tezgaha serilerek üzerine 2-3 yemek kaşığı hazırlanan sıvı yağlı karışımdan sürülür. Üzerine ikinci yufka da serilip yağlanır. Yufka 12 eşit üçgene bölündükten sonra üçgenlerin geniş kısmına 1 yemek kaşığı kadar patatesli malzemeden konup sigara böreği sarar gibi sarılır. Kalan diğer yufkalara da aynı işlem uygulandıktan sonra arzu edilirse böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
tuz
iç malzemesi için;
4-5 haşlanmış patates
1 orta boy soğan (rendelenecek)
2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ (soğanları kavurmak için)
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kuru nane
1,5 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Rendelenmiş soğanlar sıvı yağda kavrulur. İçine haşlanmış patatesler de ilave edilip ezildikten sonra baharatlar eklenerek bu iç malzeme soğumaya bırakılır. Yufkayı ıslatmak için sıvı yağ ve un çırpma teliyle boza kıvamı olacak şekilde karıştırılır. Gerekirse biraz daha un eklenebilir. Bu karışıma sirke de eklenir. Yufkalardan biri tezgaha serilerek üzerine 2-3 yemek kaşığı hazırlanan sıvı yağlı karışımdan sürülür. Üzerine ikinci yufka da serilip yağlanır. Yufka 12 eşit üçgene bölündükten sonra üçgenlerin geniş kısmına 1 yemek kaşığı kadar patatesli malzemeden konup sigara böreği sarar gibi sarılır. Kalan diğer yufkalara da aynı işlem uygulandıktan sonra arzu edilirse böreklerin üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
14 Nisan 2019 Pazar
MUHAMMED ALİ
"Bana iyi davranan ama garsona kaba olan birine güvenmiyorum. Çünkü o pozisyonda olsaydım bana da aynı şekilde davranırdı."
(Muhammed Ali)
12 Nisan 2019 Cuma
ALLAH'IM SENİ SEVİYORUM...
Kuru kuruya 'Allah'ım Seni seviyorum' demek yetmez. Tövbe gerek, dua gerek, namaz gerek, aşk gerek...
10 Nisan 2019 Çarşamba
8 Nisan 2019 Pazartesi
7 Nisan 2019 Pazar
CEVİZLİ KOLAY TATLI
Cevizli Kolay Tatlı
Malzemeler:
200 gr tereyağı
1,5 küçük çay bardağı sıvıyağ
2 küçük çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sirke (varsa elma sirkesi)
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
1/2 çay bardağı Hindistan cevizi
Aldığı kadar un (4 su bardağı kadar un)
1 paket kabartma tozu
3-4 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı artırabilirsiniz)
Şerbeti için:
4 su bardağı toz seker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Öncelikle şerbet için şeker ve su kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 damla limon suyu sıkılır ve şerbet 5 dk. daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. Hamuru için tüm malzeme yoğurularak ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurdan parçalar alınıp rulo şekli verilir, dilimlenir. 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.. Tatlılar fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca şerbet üzerine dökülür. Tatlılar ara ara tersyüz edilerek şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır, üzerini Hindistan cevizi veya yeşil toz fıstıkla süsleyebilirsiniz...
Not: İsterseniz tatlıları şerbetledikten sonra bir kısmını hindistan cevizine bulayabilirsiniz..
Afiyet Olsun...
Malzemeler:
200 gr tereyağı
1,5 küçük çay bardağı sıvıyağ
2 küçük çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sirke (varsa elma sirkesi)
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
1/2 çay bardağı Hindistan cevizi
Aldığı kadar un (4 su bardağı kadar un)
1 paket kabartma tozu
3-4 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı artırabilirsiniz)
Şerbeti için:
4 su bardağı toz seker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı
Öncelikle şerbet için şeker ve su kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 damla limon suyu sıkılır ve şerbet 5 dk. daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. Hamuru için tüm malzeme yoğurularak ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurdan parçalar alınıp rulo şekli verilir, dilimlenir. 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.. Tatlılar fırından alınıp ilk sıcaklığı çıkınca şerbet üzerine dökülür. Tatlılar ara ara tersyüz edilerek şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır, üzerini Hindistan cevizi veya yeşil toz fıstıkla süsleyebilirsiniz...
Not: İsterseniz tatlıları şerbetledikten sonra bir kısmını hindistan cevizine bulayabilirsiniz..
Afiyet Olsun...
5 Nisan 2019 Cuma
4 Nisan 2019 Perşembe
GÜZEL SÖZ...
"Gençliğimizi büyük bir savaş beklemektedir. Bozgunculuğa, tembelliğe, ahlaksızlığa, cehalete, yalancılığa karşı büyük bir savaş."
(Alparslan Türkeş)
Rabbim mekanını Cennet Eylesin...
BÜLBÜL YUVASI
BÜLBÜL YUVASI
Malzemeler;
2 adet yumurta
1/4 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı süt
3 tatlı kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 su bardağı su
2 yemek kaşığı elma sirkesi
5,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Üzeri için:
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz Antep fıstığı (boz fıstık)
Püf noktası:
Yumurta ve sütü oda sıcaklığında beklettikten sonra kullanın.
Kulak memesi yumuşaklığında, uzun süre yoğrulmuş ve ele yapışmayan bir hamur hazırlamalısınız. Gerekirse 1/2 su bardağı kadar un ekleyebilirsiniz. Hamur bezelerini bir gece önceden hazırlar (en azından 4-5 saat dinlendirir) ve nemli bir bez altında oda ısısında bekletirseniz kolaylıkla açabilirsiniz, tatlınız daha çıtır ve lezzetli olur.
Servis önerisi: Tatlıyı toz Antep fıstığı yerine ceviz içiyle süsleyerek de servis edebilirsiniz.
HAZIRLANIŞI
Yumurtaları karıştırma kabına alın. Tuz ekleyip elinizle hafifçe karıştırın.
Sırasıyla; süt, yoğurt, ayçiçek yağı, su ve elma sirkesini ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırın.
Unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurmaya başlayın. Hamurun daha gevrek olması ve kolay açılması için bu aşamada mısır nişastası ekleyin. Hamuru düz bir zeminde bastırarak yoğurmaya devam edin.
Büyük boy bir ceviz büyüklüğünde 12 eşit parçaya ayırdığınız hamur bezelerini hafifçe unladıktan sonra bir tepsiye yerleştirin. Üzerlerine temiz bir bez kapatıp oda sıcaklığında en az 3-4 saat kadar bekletin.
Dinlenmiş hamur bezelerini açmaya başlamadan önce tatlının şerbeti için su ve toz şekeri bir tencereye alın. Karıştırdığınız şerbet karışımını kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kıvam aldıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletin.
Dinlenen hamur bezelerinden bir tanesini alın. Hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde oklava yardımıyla incecik yufka şeklinde açın.
Dört eşit parçaya böldüğünüz yufkayı geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. İki kenarından büzüp oklavanın ortasına doğru topladığınız yufkayı oklava içinden çekin.
Bastırmadan fırın tepsisine aldığınız hamurları kendi etrafında döndürerek tatlıya asıl şeklini verin. Her bir hamur bezesine aynı işlemi uygulayın.
Tereyağı ve ayçiçek yağını kısık ateşte erittikten sonra süzdürün. Fırın tepsisine dizdiğiniz tatlıların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika tatlıların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
İlk sıcaklığı çıkan ve servis tabağına dizdiğiniz tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Orta ve kenar kısımlarını toz Antep fıstığıyla süsledikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
2 Nisan 2019 Salı
DEMİRİ DEMİRLE DÖVDÜLER
"Demiri demirle dövdüler; Biri sıcak biri soğuktu,
İnsanı, insanla kırdılar; Biri aç, bir toktu."
(Pir Sultan Abdal)
İnsanı, insanla kırdılar; Biri aç, bir toktu."
(Pir Sultan Abdal)
29 Mart 2019 Cuma
28 Mart 2019 Perşembe
CEVİZLİ BAKLAVA
CEVİZLİ BAKLAVA
Malzemeler:
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Yarım çay kaşığı karbonat
1 cimdik tuz
Aldığı kadar un
Şerbet malzemeleri
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
2.3 damla limon
Şerbet kaynadıktan sonra altı kısık çok kısık 40 dakika kaynatılır..
İç harcı
750 gr ceviz
HAZIRLANIŞI
Öncelikle su ve karbonat derin bir kabın içine alınır ve diğer malzemeler eklenir en son unu eklenir iyice yoğurulur yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlanır ve yumurta kadar bezeler yapıp üzerine örtü örtüp 2 saat dinlendirilir sonra açılabildiği kadar ince açıyoruz 2 katta bir ceviz serpilir son 3 katına ceviz eklemiyoruz kesme işlemini yapıp eritilmiş soğutulmuş tereyağını üzerine gezdirilir ve 150 derece fırında pişmeye bırakıp ağır ağır üzerinin kızarmasını bekliyoruz. Fırından çıkan baklava soğuk olacak. Üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti döküyoruz. 1 gece bekletilirse daha güzel olur.
Afiyet olsun...
27 Mart 2019 Çarşamba
24 Mart 2019 Pazar
MUHSİN BAŞKAN
"İnanmadığım yolda milyonlarla yürüyeceğime, inandığım yolda tek başıma yürürüm."
(Muhsin Yazıcıoğlu)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)