23 Şubat 2020 Pazar

KARBOĞAZI BASKINI

karboğazı baskını, adana, tarsus, kurtuluş savaşı, kuvayı milliye, türk, fransız, destan, kesin türk zaferi, kayıp vermeden kazanılan zafer

Fransızların unutmak istediği hezimet: Karboğazı Baskını

Çılgın Türk, 673 Fransız’ı esir etti

GÜÇLÜ bir Fransız birliği, Toroslar’ın kuzeyine sarkmış, Pozantı’yı işgal etmişti.

Çukurova çeteleri Pozantı’yı kuşattı. Fransız birliğinin Adana ve Mersin’deki birliklerle bağlantısını kesti. Sayıca azdılar ama çok hareketliydiler.

Çevreyi de elbette avuçlarının içi gibi biliyorlardı. Pozantı’daki birliğin ikmal edilmesini engellediler. Birlik tehlikeli duruma düştü. Adana’da bulunan tümen komutanı, Pozantı’daki birliğin komutanı Binbaşı Mesnil’e uçak mesajı ile Pozantı’dan çekilip Toroslar’ı aşarak Mersin’e inmesi emrini verdi.

HATİCE KADIN

Birlik Verdun Savunması’na katılmış deneyimli, başarılı bir birlikti. Mevcudu 1000 kişiyi buluyordu. 25 Mayıs 1920 gecesi zayıf kuşatma çemberini aşıp yola çıktı.

Yanına yolları bilen kılavuzlar almıştı. Bunlar birkaç erkek ve kadındı.

Alay, Tekir’e kadar şoseyi izledi.

Bu aşamada kılavuzların Fransızları yanıltarak Elmalı Boğazı’na doğru yönelttiği, kılavuzlardan Hatice Kadın’ın bir yolunu bulup bu durumu köylülere bildirdiği anlaşılıyor. Gülekliler silahlanıp Fransızların ardına düştüler, yakınlardaki birliklere de haber verdiler.

DESTANIN SIRRI

Bine yakın silahlıdan oluşan Fransız birliğini, yolunu kesip esir almaya karar verdiler. Karboğazı olayını destan yapan sır, bu kararı veren ve uygulayacak olanların sayısıdır: 44!

Evet, sadece 44 kişiydiler.

Kuvayı Milliye ruhu işte budur:

Vatanı, hiçbir şeyden yılmadan, her fedakárlığı göze alacak kadar sevmek. Gülekliler, şiddetli yağmur altında düşe kalka durmaksızın yürüdüler, akşam düşmanı yakaladılar. Düşman Karboğazı denilen mevkide karargáh kurmuştu.

Ateşler yanıyordu.

10 KİŞİ ARTÇI

On kişiyi geride bıraktılar.

Otuz dört kişi gece, yine yağmur altında, ormanlık tepeleri aşarak pusu kuracak uygun bir yere kadar ilerlediler. Karboğazı’nın Delmeli Mezarlık Boğazı denilen yerini seçtiler. Yarısı boğazın bir yakasına yerleşti, yarısı öbür yakasına.

Baskına hazırlandılar.

Sabah düşman öncüleri yaklaşmaya başladı. Boğazda ayak, nal ve teker sesleri yankılanıyordu.

Öncü birlik pusu yerine girince hep birden ateşe başladılar.

Bir yandan da bağırıyor, aşağıya taşları yuvarlıyor, sürekli yer değiştiriyor, böylece çok kalabalık oldukları izlenimi vermeye çalışıyorlardı. Arkada kalan on kişi de geriden ateşe başladı.

TESLİM OLDULAR

Üç yanlı ateş baskını, Fransızları dehşete düşürdü.

Çok kayıp verdiler. Karboğazı destanı, Binbaşı Mesnil’in teslim olma kararıyla sona erecektir.

Çukurova’nın batı kesimi komutanı olan Sinan Paşa (Yüzbaşı Ratıp Tekelioğlu) sonucu Ankara’ya bildirdi.

Bu rapora göre 650 er, 23 subay esir alınmış, iki top, 8 makineli tüfek, bin kadar silah, 13 kadana, 90 katır ele geçirilmiştir.
(Turgut Özakman'ın Kaleminden)
Lütfen paylaşalım. 

17 Şubat 2020 Pazartesi

EBULFEZ ELÇİBEY

Azerbaycan, Türkiye, iki devlet tek millet, ebulfez, elçibey, güzel sözler, özlü sözler, hikaye, kıssa, doğruluk, dürüstlük, namuslu, cumhurbaşkanı, Azerbaycan bayrağı

Bir gün rektör, Ebulfez Elçibey'i odasına çağırır ve aralarında şu konuşma geçer:

-Ebulfez seni çok sevdiğimi biliyorsun.
-Biliyorum.
-Seni takip ediyorlar, biliyor musun?
-Biliyorum.
-Seni cezaevine atacaklar Ebulfez.
-Biliyorum.
-Gel, şu işlerden vazgeç.
Türkiye'yi kötüleyen bir yazı yaz, sonra hangi makama istersen, seni o makama atayacaklar.
-Ben Türkiye'yi kötülemem.
-Makaleyi biz yazalım, sen altına imzanı at. Cezaevinden kurtul, hem de yüksek maaşlı bir makama gel. Fena mı olur?
-Ben Türkiye'yi kötüleyeceğime, cezaevinde taş taşırım.

Sonuç: Elçibey tutuklandı ve sürgüne gönderilip taş taşıdı ama yolundan dönmedi, kimseye eğilmedi. Tarihe namuslu ve şerefli bir Cumhurbaşkanı olarak geçti! O parayı ve makamı reddeden adam.

Bir Ülkenin Cumhurbaşkanı olduğunda dahi kirada oturuyor, ayakkabı isteyen kızına maaşımı çekince alırım kızım diyordu...

Ruhu şad mekanı Cennet olsun.

13 Şubat 2020 Perşembe

PATLICANLI BÖREK

patlıcanlı börek, börek, ev yemekleri, yemek tarifleri, pratik yemekler, sağlıklı yemek, hamurişi, tepside börek
Patlıcanlı Börek;

Malzemeler:
Hamuru İçin:
Yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı tozşeker
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
İç harcı İçin:
4 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
3 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
Üzeri İçin:
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Susam
Çörek otu
İç harcı İçin tüm malzemeler küp küp doğranır. Tencerede önce soğan ve sarımsak zeytinyağı ile soldurulur. Biberler, patlıcanlar eklenir. Biber salçası, baharatlar ve en son maydanoz eklenir. Soğumaya bırakılır.
Ayrı bir kapta maya, ılık süt ve su, şeker ve bir tutam tuz karıştırılır. Yavaş yavaş unu eklenir. Mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurun yarısı yağlanan fırın tepsinin altına açılır. İç harcı ortasına koyulur. Üstü kalan hamur ile kapatılır. Kenarları kapatılır. Pişmeden dilimlenir. Ayrı bir kapta karıştırılan sosu; susam ve çörek otu dökülür. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

11 Şubat 2020 Salı

TÜRKLER NE GÜZELDİR...

türkler, ayyıldız, türk bayrağı, Hz. Ali, ilmin kapısı, islam, islamiyet, din, kıyamet, türkler ne güzeldir, nimel etrak, şeyh şerafeddin, zeynel abidin, menakıbi şerefiyye
"Bir gün Hz. Ali (ra)'e, kendisiyle birlikte muhârebe edenlerden biri muhârebe esnâsında:
'Böyle bir fitnenin içinde bu işin sonu ne olacak?' diye sormuş. O da:
'Din kıyâmete kadar bâkîdir.' dedikten sonra bir müddet başını önüne eğmiş, öylece kalmış. Hatta etrâfındakiler uyudu zannetmişler. Sonra Hz. Ali (ra) başını kaldırıp üç defâ:
'Ni'mel Etrâk, ni'mel Etrâk, ni'mel Etrâk!':
'Türkler ne güzeldir! Türkler ne güzeldir! Türkler ne güzeldir!' dedikten sonra: 'Din Türkler elinde kalacak, Türkler ile yücelecek ve kıyâmete kadar bâkî kalacak!' buyurmuş."
(Kaynak: Menâkıb-ı Şerefiyye, Şeyh Şerafeddin Zeynel Abidin)

9 Şubat 2020 Pazar

GÜNÜN SÖZÜ, YETKİ VERMEK...

“Bir insana yetki vermek için, sakın önceki haline güvenmeyesin! Nice kimseler vardır ki eline fırsat geçmediği için zühd ve takva yolunda gözükür; fırsatı ele geçirdiğinde ise Nemrut ve Firavun kesilir.”   (Kanuni Sultan Süleyman), güzel sözler, özlü sözler, anlamlı sözler, günün sözü
“Bir insana yetki vermek için, sakın önceki haline güvenmeyesin! Nice kimseler vardır ki eline fırsat geçmediği için zühd ve takva yolunda gözükür; fırsatı ele geçirdiğinde ise Nemrut ve Firavun kesilir.” 
(Kanuni Sultan Süleyman)

5 Şubat 2020 Çarşamba

RUMELİ SALATASI

rumeli salatası, tavuk ciğeri, patates, yumurta, kırmızı soğan, limon suyu, zeytinyağı, malzemeler, ev yemekleri, yemek tarifleri, pratik yemekler


Rumeli salatası

malzemeler
6 parça tavuk ciğeri
2 orta boy haşlanmış patates
2 haşlanmış yumurta
1 kırmızı soğan
1 demet maydanoz
1 limonun suyu
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Rumeli salatası hazırlanışı
Tavuk ciğerlerini yapışmaz yüzeyli tavada pişirin. Soğuduktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Haşlanmış yumurta, patates ve kırmızı soğanın kabuklarını temizleyip küp şeklinde doğrayarak geniş bir kaseye alın. Ciğerleri ekleyin. Kıyılmış maydanozu ve baharatları ilave edin. Limon suyu ve zeytinyağını da ekleyip harmanlayın ve servis yapın.