30 Aralık 2022 Cuma

EL VAHİD

Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)  el-Vâhid: Tek olan, zatında, sıfatlarında, işlerinde, isimlerinde ve hükümlerinde asla şeriki, ortağı, benzeri, dengi olmayan.

Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)

el-Vâhid: Tek olan, zatında, sıfatlarında, işlerinde, isimlerinde ve hükümlerinde asla şeriki, ortağı, benzeri, dengi olmayan.

GÜNÜN AYETİ

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
Bismillahirrahmanirrahim
“O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şâyet Sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi...”
(Âl-i İmrân, 159)

GÜNÜN HADİSİ

 Rasûlullah (sav) efendimiz buyurdular:

“Kıyâmet günü Allâh Teâlâ şöyle buyurur: Celâlim hakkı için, bana itaat maksadıyla birbirlerini sevenler nerede? Hiçbir gölgenin bulunmadığı bugün, onları gölgemde gölgelendireceğim, onları muhâfaza edeceğim.” (Müslim, Birr, 37)

BAL SATAN DELİKANLI

Bal, bal satan delikanlı,şeyh sadi,bostan,tatlı dil,yiğit,ekşi yüz,çirkin huy,iyi huy,dini kıssa,hikaye,dini hikaye,petek bal,baldız,daldız,

Şeyh Sâdî, Bostan adlı hikemî eserinde çok ibretli bir hikâye nakleder:

“Tatlı dilli, güler yüzlü bir delikanlı bal satardı. Bu, öyle bir civanmert idi ki, gönüller onun tatlılığından yanar, erirdi. Boyu, beli saz ile bağlanmış şeker kamışına benzerdi. Müşterisinin sayısı belli değildi.

Öyle bir yiğit idi ki, faraza bal satmayıp zehir satacak olsaydı, herkes zehri onun elinden, bal gibi içerdi.

Suratsızın biri de, o yiğidin satışına özendi, kazancını kıskanıp bal satmak istedi. Bal tablası başında, sirke satan yüzüyle, mahalle mahalle dolaştı. «Bal, bal!» diye bağırdı durdu. Fakat balına müşteri değil, bir sinek bile konmadı.

Akşam oldu, eve döndü. Eline bir kuruş geçmemişti. Fenâ hâlde kızdı, bir köşeye çekildi, oturdu. Günahının cezâsından korkan günahkâra, bayram günü zindanda tutulan bedbahta benziyordu.

Hanımı ona, latîfe sûretiyle:

“–Ekşi yüzlünün balı acı olur!..” dedi.

Çirkin huy insanı cehenneme götürür. İyi huy ise cennetten çıkmıştır.

Arkadaş! Yürü, gerekirse ırmaktan sıcak su iç de, kızgın güneşte kavrulsan bile ekşi yüzlü insanın elinden soğuk şeker şerbeti içme! Kaşları diken gibi çatılmış olan kimsenin ekmeğini yemek, rûha ziyanlıktır.

Efendi, hırçınlıkla işini sarpa sardırma; çünkü hırçınlar dâimâ bedbaht olurlar. Farz edelim ki; altının, gümüşün, bir şeyin yok. Tatlı bir dilin de mi yok?” (Osman Nuri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlakı-1, Erkam Yay.)

hikem ne demektir?

hikem: Hikmetler.

ZONGULDAK ALIM SATIM İLANLARI

BEDEVA REKLAM YAP, bedava reklam, bedava reklam grubu, en güzel kadın, Facebook Grubu, facebook grup satışlari, facebook sayfa satışı,yemek tarifleri,ZONGULDAK ALIM SATIM İLANLARI

Grup Adı : Zonguldak Alım Satım İlanları - https://www.facebook.com/groups/677467165714717/
Üye sayısı : 4,900 civarı
Aktif bir alım satım grubudur. Herhangi bir engeli yoktur.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

29 Aralık 2022 Perşembe

EL LATİF

Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)  el-Latîf: Sonsuz lütuf be kerem sahibi, bütün işleri en ince teferruatına kadar bilen, her şeyin derinliğine nüfuz eden, mahlûkatının ihtiyaçlarını en ufak detayına kadar bilen ve en mükemmel şekilde karşılayan, ince, sezilmez yollarla kullarına çeşitli faydalar ulaştıran demektir.
Bir Esma-ül Hüsna (Allah’ın En Güzel İsimleri)

el-Latîf: Sonsuz lütuf be kerem sahibi, bütün işleri en ince teferruatına kadar bilen, her şeyin derinliğine nüfuz eden, mahlûkatının ihtiyaçlarını en ufak detayına kadar bilen ve en mükemmel şekilde karşılayan, ince, sezilmez yollarla kullarına çeşitli faydalar ulaştıran demektir.

GÜNÜN AYETİ

 Cenâb-ı Hak buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim

“Yine de ki: Hak geldi; bâtıl yıkılıp gitti. Zaten bâtıl yıkılmaya mahkûmdur.”
 (İsrâ, 81)

GÜNÜN HADİSİ GÜNAH VE SEVAPLAR NASIL YAZILIR?

 Rasûlullah (sav) efendimiz buyurdular:

“Kul, İslâm’ı kabul edip de onu güzel yaşarsa, daha önce yaptığı her sevabı yazılır, geçmişte yaptığı her bir günahı da silinir. Ondan sonra (yaptığı amellerin karşılığı) şöyle olur: Her sevaba karşılık on ilâ yediyüz katına kadar sevap yazılır. Günah ise karşılığı ne ise öyle yazılır, ancak Allâh bağışlayıp da o günahtan tamamıyla geçiverirse başka.” (Nesâî, Îmân, 10)

bâtıl ne demektir?

bâtıl: 1. Allah’ın kitâbında uyardığı ve nehyettiği aykırı ve tutarsız yolların tamamıdır. 2. Çürük, temelsiz, asılsız. 3. Boş, beyhude. 4. Geçersiz.

mahzun ne demektir?

 mahzun: Üzgün.

ferd ne demektir?

 ferd: Birey.

tevâzû ne demektir?

 tevâzû: Alçak gönüllülük.

semer ne demektir?

 semer: Deve, at, vb. hayvanların sırtına yerleştirilen, üzerine yük bağlanan veya binilen, iskeleti ağaçtan araç.

mukâvemet ne demektir?

 mukâvemet: Karşı durmak, dayanmak, karşı koymak, muhalefetle kıyam etmek.

tasvir ne demektir?

 tasvir: Betimleme.

imhâ ne demektir?

 imhâ: 1. Yok etme.

tehlîl ne demektir?

 tehlîl: "Lâ İlâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) sözünü söylemek. Bu kelime, "Tevhid kelimesi" olarak da adlandırılmaktadır. İslâm'ın temel rüknü, esasıdır. Hakimiyetin, üstünlüğün, yaratıcılığın ve ilâhlığın ancak Allah'a ait olduğunu bildirmektedir.

BEDEVA REKLAM GRUBU

10 Üye Ekle BEDEVA REKLAM YAP,bedava reklam grubu,bedava reklam,en güzel kadın, Facebook Grubu, facebook grup satışlari, facebook sayfa satışı, seksi kadın,yemek tarifleri,

Grup Adı : 10 Üye Ekle BEDEVA REKLAM YAP
Üye sayısı : 7,500 civarı
Bayan üyelerin çoğunlukta olduğu aktif bir gruptur. Herhangi bir engeli yoktur. Üyelerin çoğunluğu bayan  kitledir.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

28 Aralık 2022 Çarşamba

Yoruldum patron! İnsanların insanlara saldırmasından, çocukların ömrünün kelebekten az olmasından, Adaletin bozguna uğradığı bu dünyadan yoruldum!
(Yeşil Yol Filminden)

YAĞMUR DUASI DİNİ HİKAYE

 

YAĞMUR DUASI DİNİ HİKAYE,DİNİ KISSA,dini hikaye,gökyüzü,yağmur,istiğfar,tevbe,hz Ömer,ayet,hadis,dr murat kaya,asrı saadet,yağmur duası

İstiğfar Ederek Temizlen!

Taiwan & China 比特幣BTC投資/HYIP/理財相關 No.2

Taiwan & China  比特幣BTC投資/HYIP/理財相關 No.2 grubu,dünya güzeli, en güzel kadın, Facebook Grubu, facebook grup satışlari, facebook sayfa satışı, seksi kadın, UK, USA,china

Grup Adı : Taiwan & China  比特幣BTC投資/HYIP/理財相關 No.2
Üye sayısı : 23,000 civarı
Grubun herhangi bir engeli yoktur. Aktif bir gruptur.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

27 Aralık 2022 Salı

Yüzyıllardır Tesiri Süren Dua

 

Yüzyıllardır Tesiri Süren Dua,“Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir... Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!..”

Azîz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri’nin yaptığı şu duâsı ne kadar mânâlı ve güzeldir...

“Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir... Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!..”

Alexandra Anna Daddario Fan

ALEXANDRA DADDARIO FANS, alexandra daddario, avrupa güzeli, dünya güzeli, en güzel kadın, Facebook Grubu, facebook grup satışlari, facebook sayfa satışı, HAYRAN GRUBU, seksi kadın, UK, USA

Grup Adı : Alexandra Anna Daddario Fan
Üye sayısı : 5,500 civarı
Grubun herhangi bir engeli yoktur. Aktif bir hayran grubudur, üyeleri globaldir ama ABD'li üyeler daha çoktur.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

26 Aralık 2022 Pazartesi

GÜNÜN AYETİ

O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez,En'âm Sûresi 59,günün ayeti,yaprak,doğa,kader,#Kuran,
"O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez."
(En'âm Sûresi, 59)

 

KAPAK SÖZLER

Size özgürlükten önce ekmek lazım. Diyen batılıya Afrikalı kadının cevabı, Konuşma özgürlüğüm olmazsa, ekmeğimi kimin çaldığını nasıl söyleyeceğim,afrikalı kadın,güzel kadın,siyahi kadın,zenci kadın,esmer kadın,sömürü,afrika,seksi kadın,
Size özgürlükten önce ekmek lazım.
Diyen batılıya Afrikalı kadının cevabı:
Konuşma özgürlüğüm olmazsa, ekmeğimi kimin çaldığını nasıl söyleyeceğim.?

 

GÜNÜN DUASI

 Hz. Ebû Bekir (r.a) şöyle duâ ederdi:

“Allah’ım! Sen’den âkıbeti benim için hayır olacak şeyi istiyorum! Allah’ım! Bana hayırdan lütfettiğin en son şey rızâ-yı şerîfin ve Naîm Cennetleri’ndeki yüksek dereceler olsun!” 

(Süyûtî, Târîhu’l-Hulefâ, s. 103)

GÜNÜN DUASI

 Hz. Ebû Bekir (r.a) şöyle duâ ederdi:

“Allah’ım! Ömrümün en hayırlı devresi sonu, amellerimin en hayırlı kısmı netîceleri, günlerimin en hayırlısı da Sana kavuştuğum gün olsun!”
(Süyûtî, Târîhu’l-Hulefâ, s. 103)

GÜNÜN HADİSİ GÜNÜN DUASI

 Gökleri ve yeri, görünen ve görünmeyen âlemleri yaratan Allah’ım! Ey her şeyin Rabbi ve sâhibi! Sen’den başka ilâh bulunmadığına kesinlikle şehâdet ederim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden, onun Allah’a şirk koşmaya dâvet etmesinden Sana sığınırım» 
diye duâ et ve bunu sabahleyin, akşamleyin ve yatağına girdiğin zaman söyle!

(Ebû Dâvûd, Edeb 100-101/5067; Tirmizî, Deavât 14/3392)

GÜNÜN HADİSİ GÜNÜN DUASI

 “Allah’ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız Sen’sin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et! Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız Sen’sin!” 

(Buhârî, Ezân 149, Deavât 17, Tevhîd 9; Müslim, Zikir 48)

GÜNÜN AYETİ

 “Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!”
 (el-Hicr, 99)

23 Aralık 2022 Cuma

GÜNÜN AYETİ

Yaşatan da öldüren de O’dur. Gece ile gündüzün yer değiştirmesi de O’nun eseridir. Artık aklınızı kullanmayacak mısınız,Mü'minûn Sûresi 80,günün ayeti,cami,Allah Lafzı,
"Yaşatan da öldüren de O’dur. Gece ile gündüzün yer değiştirmesi de O’nun eseridir. Artık aklınızı kullanmayacak mısınız?"
(Mü'minûn Sûresi, 80)

 

GÜNÜN HADİSİ ZİKRİN ÖNEMİ

 “Cennet ehli, başka hiçbir şeye değil, sadece, dünyada Allâh’ı zikretmeksizin geçirmiş oldukları anlara hasret ve nedâmet duyarlar!” 

(Heysemî, X, 73-74)

GÜNÜN HADİSİ

 “Bir kavim bir yerde toplanır da orada Allâh’ı zikretmez, peygamberlerine salevât getirmezlerse, bu toplantı onlar için (âhirette) hasret ve pişmanlığa sebep olur. Allah dilerse onlara azâb eder, dilerse affeder.” 

(Tirmizî, Duâ, 8/3380)

GÜNÜN HADİSİ

 “İnsanlar bir mecliste oturur da orada Allâh’ın ismini anmazlarsa, eksik bir iş yapmış, bir günah işlemiş olurlar. Kim bir yolda yürür de Allah -azze ve celle-’yi zikretmezse, eksik bir iş yapmış, bir günah işlemiş olur. Kim yatağına girer de orada Allâh’ı zikretmezse, yine eksik bir iş yapmış, günah işlemiş olur.” 
(Ahmed, II, 432)

GÜNÜN DUASI GÜNÜN HADİSİ

 “Yâ Rabbî! Beni göz açıp kapayıncaya kadar bile olsa nefsime bırakma!..”
Hz. Muhammed (sas)

GÜNÜN AYETİ

 “Ey îmân edenler! Allâh’ı çokça zikredin!” 
(el-Ahzâb, 41)

niğde Sahibinden

arkadaşlık, facebook grup satislari, facebook sayfa, ilanlar, iş ilanları, kemal sunal filmleri, r10, Sahibinden Alım Satım İlanları.alım satım, niğde Sahibinden, sosyal medya

Grup Adı : NİĞDE SAHİBİNDEN
Üye sayısı : 4,500 civarı
Aktif bir alım satım grubudur. Herhangi bir engeli yoktur.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

22 Aralık 2022 Perşembe

GÜNÜN SÖZÜ

İyilere yaklaş ki onlardan olasın kötülerden uzaklaş ki şerlerinden kurtulasın,hz Ali,günün sözü,özlü sözler,anlamlı sözler,bülbül,kuş,yaratılış,mucize,
"İyilere yaklaş ki onlardan olasın kötülerden uzaklaş ki şerlerinden kurtulasın."
Hz. Ali (ra)

 

GÜNÜN SÖZÜ ZİKİR ÖNEMİ

Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh- da buyuruyor ki:

“Yer halkı gökte yıldızları parlak olarak gördükleri gibi, gök halkı da yeryüzünde Allâh’ın zikredildiği evleri öyle parlak olarak görürler.” (İhyâ, I, 852)

ZİKRİN ÖNEMİ KISSA

Bir gün Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“–Allah Teâlâ, kıyâmet günü bir topluluğu diriltir ki onların yüzü nurdan parlamaktadır, inciden yapılmış minberler üzerine otururlar ve bütün insanlar onlara gıpta eder. Bunlar, ne peygamber ne de şehiddirler.” buyurmuştu.

Bir bedevî hemen dizleri üzerine çökerek:

“–Yâ Rasûlâllah! Ne olur onları bize anlat da bilelim!” dedi.

Fahr-i Kâinât Efendimiz şöyle îzah etti:

“–Onlar, çeşitli kabile ve beldelerden olup Allah için birbirlerini seven ve Allâh’ı zikretmek üzere toplanarak O’nu ananlardır.” (Heysemî, X, 77)

GÜNÜN HADİSİ

 “Bir topluluk Allâh’ı zikretmek üzere bir araya gelirse melekler onların etrafını sarar; Allâh’ın rahmeti onları kaplar; üzerlerine sekînet iner ve Allah Teâlâ onları yanında bulunanlara över.”
(Müslim, Zikir, 38-39)

GÜNÜN AYETİ

“Sabah-akşam Rabʼlerine, O’nun rızâsını dileyerek duâ edenlerle birlikte candan sebât et. Dünya hayâtının süsünü isteyerek gözlerini onlardan çevirme. Kalbini Biz’i anmaktan gâfil kıldığımız, kötü arzularına uymuş ve işi gücü aşırılık olan kimseye boyun eğme.”
(el-Kehf, 28)

20 Aralık 2022 Salı

GÜNÜN AYETİ

Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah’ındır, Allah’ın her şeye gücü yeter,Âl-i İmrân Sûresi 189,günün ayeti,#Kuran,#KuranıKerim,rahle,
"Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah’ındır. Allah’ın her şeye gücü yeter."
(Âl-i İmrân Sûresi, 189)

 

GÜNÜN DUASI GÜNÜN SÖZÜ

Yâ Rabb! Suçlarım kumlar gibi sayılmaz. Sen bu günahkâr âsî kulunu affet.
Hz. Ebu Bekir (ra)

GÜNÜN HADİSİ TEVBENİN ÖNEMİ

“Kul günahından tevbe ettiği zaman, Cenâb-ı Hak bu günahı, kirâmen kâtibin meleklerine, kulun günah işlediği azalarına ve kulun günah işlediği mekâna ve o zamana unutturur. Böylece kıyamet gününde o tevbe eden kulun işlediği günah için bir şâhit bulunmaz.”
Hz. Muhammed (sas)

GÜNÜN HADİSİ

 “Kalbime öyle şeyler gelir ki, her gün ve gece yetmiş defa Allah’a istiğfar ederim.”
Hz. Muhammed (sas)

GÜNÜN HADİSİ GÜNÜN DUASI

 “Allahım! İkâbından affına, gadabından rızâna, Senden yine Sana sığınırım. Sana lâyık bir senâ etmekten âcizim. Sen kendini nasıl senâ etti isen öylesin Yâ Rab."
 (Müslim)

GÜNÜN AYETİ

“Ve bir günah işledikleri yahut kendilerine zulm ettikleri vakit, Allah’ı hatırlıyarak günahlarına mağfiret istiyenlerdir. Günahları Allah’tan başka kim affedebilir? Bir de onlar işledikleri günah üzerinde bilip dururlar iken ısrar etmeyenlerdir.”
(Âl-i İmran Sûresi / 135)

GÜNÜN AYETİ

 “Rabbınızdan mağfiret dileyin ve O’na tevbe edin...” 
(Hud Sûresi / 3)

SİNOP SAHİBİNDEN

arkadaşlık, facebook grup satislari, facebook sayfa, ilanlar, iş ilanları, kemal sunal filmleri, r10, Sahibinden Alım Satım İlanları.alım satım, sosyal medya, sinop Sahibinden,

Grup Adı : SİNOP SAHİBİNDEN
Üye sayısı : 3,700 civarı
Aktif bir alım satım grubudur. Herhangi bir engeli yoktur.

BENZER GRUPLAR MEVCUTTUR 👉iletişim: Şükrü Aygün

19 Aralık 2022 Pazartesi

DEVENİN YARATILIŞ MUCİZESİ

 DEVENİN YARATILIŞ MUCİZESİ,Kur'an'da deve ile ilgili ayetler,çöl,deve,hörgüç,arabistan,develer ne kadar su içer,
Sözlükte geviş getiren memelilerden, sırtı bir veya iki hörgüçlü, eti yenip sütü içilen, bacakları ve boynu çok uzun yük ve binek hayvanı diye geçer. Arapça‘da deve (ibil) güzelleştiren, güzellik veren mânâsına gelmektedir. Vücudundaki her bir ayrıntı, bir yaradılış mucizesi olan deveyi, Yüce Allah kelime mânâsı gibi insanlara güzellikler vermesi ve onların hizmetinde olması için yaratmıştır.

Yüce Allah’ın Kur’ân’da “Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı?...” (Gaşiye Suresi, 17) ayetiyle dikkat çektiği deve, Rabbimizin mükemmel yaratma sanatını gözler önüne seren mucizevi niteliklere sahiptir.

DEVENİN YARATILIŞINDAKİ HİKMETLER

Çöller, yaşamaya en elverişsiz yerlerdir. Gündüzleri aşırı sıcak, geceleri soğuktur. Su ve gıda çok azdır. Kızgın kumlar üzerinde yürümek, diz çökmek son derece can yakıcıdır. Dahası kum fırtınaları çıktığı zaman gözlerinize kum kaçar, etrafınızı göremezsiniz. Ayrıca akciğerlere kum dolarsa hayatınız sona erer.

Canlıların çoğu için böyle elverişsiz bir yerde hayatını sürdürmek mümkün değildir. Ancak develer Allah Teâlâ tarafından bu zorlu şartlarda yaşayabilecek şekilde yaratılmışlardır.

"SU İÇEDİĞİ DÖNEMDE SU KAYBINI % 90 AZALTIR"

Develer çölün o kavurucu sıcakları altında haftalarca su içmeden hayatta kalırlar. Üstelik sırtlarında ağır yükler taşıyarak insanoğluna hizmet ederler. Devenin bütün organları susuzluğa dayanıklı olacak şekilde yaratılmıştır. Derisi ve kürkü çok kalındır, ısıyı ve soğuğu geçirmez. Develerin vücut sıcaklığı gündüz 41 dereceye çıkarak terlemeyi düşürür. Böbrekleri ve suyun geri emilimini sağlayan idrar kanalı da özel olarak tasarlanmıştır, su içmediği zamanlarda su kaybını % 90 azaltır. Kanı da susuzluk zamanlarında akışkanlığı koruyacak şekilde dayanıklılığı artıran maddeler ihtiva eder. Devenin burun mukozası bile nemi kaybetmeyecek şekilde yaratılmıştır.

Diğer canlılar su içemedikleri zaman böbreklerinde biriken üre kana karışarak ölüme sebep olur. Devenin karaciğeri ise vücudunda oluşan üreyi defalarca işleyerek suyu ve besini tasarruflu kullanır. Develerin böbrekleri de suyu tekrar kazanmaya elverişli yaratılmıştır. Develerin bir başka mucizevî özelliği de böbrekleri sayesinde, tatlı su bulamazlarsa deniz suyu gibi tuzlu suları içebilmeleridir.

TEK SEFERDE 120 LİTRE SU İÇEBİLİRLER

Develerin bütün vücudu, suyu bulduğu zaman çok su içmelerini sağlayacak şekilde yaratılmıştır. Bu sayede develer vücut ağırlıklarının üçte biri oranına kadar, mesela bir seferde 120 litre kadar su içebilirler. Başka bir canlı, mesela bir sığır böyle su içseydi kan hücreleri patlardı ve ölürdü. Buna biyoloji dilinde hemolysis denilir. Oysa devenin kan hücrelerinden hormonlarına kadar her tarafı çöl hayatına uygun yaratılmıştır.

HÖRGÜÇ GIDA DEPOSUDUR

Deveyi diğer canlılardan ayıran bir özelliği de hörgücüdür. Sırtlarındaki hörgüçlerinde depolanan 100 kg yağ develerin yaklaşık 3 hafta hiçbir şey yemeden durmasını sağlayabilir. Diğer canlılarda yağın vücudun her yerine dağılmış olması, yağa bağlı olarak su kaybını artırır. Develerde yağın sırtta depolanması ayrıca iç organlarının güneş ışınlarına maruz kalarak haşlanmasını engeller.

Deve günlerce gıda bulamasa hörgücündeki yağı azar azar yakarak gıda ve su ihtiyacını giderir. Böylece günde otuz kırk kilo gıda alması gerekirken bir iki kilo otla idare edebilir.

DİKENLERİ ÖĞÜTEN SİNDİRİM SİSTEMİ

Çöllerin bir özelliği de gıda maddesi bulmanın zorluğudur. Devenin yaratılışı çölde bulunabilecek her gıdadan faydalanabilecek şekilde üstün bir sindirim sistemine sahip olmasıdır. Boynu yüksek ağaçlara uzanabilecek şekilde uzundur. Başka canlıların yiyemediği dal parçaları, hurma çekirdekleri, kalın ve kuru yaprakları afiyetle yerler. Çünkü devenin dili ve yarık dudağı, sivri dikenleri bile çiğneyip yutabilecek şekilde kalın mukozayla kaplıdır.

Mide salgıları da, ip, tahta, kağıt gibi aslen gıda maddesi olmayan nesneleri bile eritecek kadar güçlüdür. Develerin mideleri çok sayıda kesecikten oluşur ve buradaki özel bakteriler başka canlıların hazmedemediği selülozu (kağıt, tahta) bile hazmeder. Ayrıca bu kesecikler gıda ve suyun depolanarak azar azar kana karışmasında da etkili olurlar.

MUCİZEVİ GÖZ KAPAĞI

Develerin gözleri, kızgın güneş altında yürümesini sağlamak için aşağıya bakar vaziyette yaratılmıştır. Ayrıca bu canlılara çöldeki kum fırtınalarından korunmak için üç ayrı göz kapağı ihsan edilmiştir. Bizim tek göz kapağımız vardır ve onu kapattığımızda dışarıyı göremeyiz. Develerin ise adeta bir koruyucu gözlük yerine geçen ikinci bir göz kapağı vardır ki bunlar şeffaf olduğu için devenin gözünü korurken önünü görebilmesine imkan sağlar.

Devenin kaş ve kirpikleri de çöl şartları için çok özel yaratılmıştır. Devenin gözlerinin etrafındaki koruyucu sert kemiklerin üzeri üç kat kaşla ve sık ve birbirine kaynaşabilen kirpiklerle donatılmıştır. Kum fırtınaları çıktığı zaman çift sıra kirpikleri iç içe geçerek, gözü tam bir korumaya alırlar. Develerin kulaklarının ve burun deliklerinin de böyle koruyucu bir tasarımı vardır. Develer burun deliklerini açıp kapatabilirler.

KIZGIN KUMLARA UYGUN AYAKLAR VE DİZLER 

Develerin ayakları kumlara batmayacak şekilde geniş yaratılmıştır. Ayak tabanlarındaki deri kalındır ve yağa benzer bir tabakayla desteklenmiştir. Böylece develer sırtındaki onca ağırlığa rağmen kızgın kumlar üzerinde ayakları yanmadan yürürler.

Develer dinlenmek veya su içmek için diz üstü çökerler. Kızgın kumlar üzerine çöktükleri zaman dizleri yanmasın diye, diz kapakları boynuz gibi sert bir deriyle korunmuştur. Karın bölgelerinde de koruyucu kalın nasırlar vardır. Devenin vücudunu kaplayan sık tüyler, deveyi hem yakıcı güneşe hem kızgın kumlara karşı muhafaza eder. Develer gündüzleri 70 dereceye çıkan sıcaklara dayanabildikleri gibi geceleri sıfırın altına inen soğuklara da dayanabilir.

SABIRLI VE SADIK

Develerin huyları da çok ilginçtir. Sahiplerine karşı sadık ve zor şartlara karşı sabırlı canlılardır. Develerle haşır neşir olan bedeviler, onların katır ve merkep gibi hayvanlara nazaran daha güvenilir olduğunu söylerler. Günlerce susuz kaldıkları halde su başına varınca itişip kakışmazlar, arkadaşlarının su içmesini sabırla beklerler. Sahiplerinden kaçsalar rahatlıkla hayatta kalabilecekleri halde uysallıkla hizmet ederler. Küçük bir çocuk onları çökertmek istese alçak gönüllülükle diz çöküp sırtına bindirirler. Buna mukabil kendilerine kötülük edildiği zaman asla unutmadığı da söylenmektedir. Kısacası develer Allah'ın insanoğlunun istifadesine sunduğu nimetlerin en üstünlerinden biridir.

KUR'ÂN'DA DEVE İLE İLGİLİ AYETLER

"Ey kavmim! İşte size mucize olarak Allah'ın devesi. Onu bırakın, Allah'ın arzında yesin (içsin). Ona kötülük dokundurmayın; sonra sizi yakın bir azap yakalar." (Hûd, 64)

"(İnsanlar) devenin nasıl yaratıldığına, göğün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı?" (Gaşiye, 17)

"Sâlih: İşte (mucize) bu dişi devedir; onun bir su içme hakkı vardır, belli bir günün içme hakkı da sizindir, dedi." (Şuarâ, 155)

"Deveden de iki, sığırdan da iki (yarattı.) De ki: O bunların erkeklerini mi, dişilerini mi, yoksa bu iki dişinin rahimlerinde bulunan yavruları mı haram kıldı? Yoksa Allah'ın size böyle vasiyet ettiğine şahit mi oldunuz? Bilgisizce insanları saptırmak için Allah'a karşı yalan uydurandan kim daha zalimdir! Şüphesiz Allah o zalimler topluluğunu doğru yola iletmez." (En'âm, 144)

"Bizim âyetlerimizi yalanlayıp da onlara karşı kibirlenmek isteyenler var ya, işte onlara gök kapıları açılmayacak ve onlar, deve iğne deliğine girinceye kadar cennete giremiyeceklerdir! Suçluları işte böyle cezalandırırız!" (A'râf, 40)

"Semûd kavmine de kardeşleri Salih'i (gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin; sizin O'ndan başka tanrınız yoktur. Size Rabbinizden açık bir delil gelmiştir. O da, size bir mucize olarak Allah'ın şu devesidir. Onu bırakın, Allah'ın arzında yesin, (içsin); ona kötülük etmeyin; sonra sizi elem verici bir azap yakalar. (A'râf, 73)

"Eşyalarını açtıklarında sermayelerinin kendilerine geri verildiğini gördüler. Dediler ki: Ey babamız! Daha ne istiyoruz. İşte sermâyemiz de bize geri verilmiş. (Onunla yine) ailemize yiyecek getiririz, kardeşimizi koruruz ve bir deve yükü de fazla alırız. Çünkü bu (seferki aldığımız) az bir miktardır." (Yusuf, 65)

"Kralın su kabını arıyoruz; onu getirene bir deve yükü (bahşiş) var dediler. (İçlerinden biri:) Ben buna kefilim, dedi." (Yûsuf, 72)

"İnsanlar arasında haccı ilân et ki, gerek yaya olarak, gerekse nice uzak yoldan gelen yorgun argın develer üzerinde, kendilerine ait bir takım yararları yakînen görmeleri, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belli günlerde Allah'ın ismini anmaları (kurban kesmeleri için) sana (Kâbe'ye) gelsinler. Artık ondan hem kendiniz yeyin, hem de yoksula, fakire yedirin." (Hacc, 27-28)

"Gerçekten onları imtihan etmek için dişi deveyi gönderen biziz. Sen onları gözetle ve sabret." (Kamer, 27)

"Arkadaşlarını çağırdılar, o da (bundan cür'et alarak) kılıcını kaptı ve deveyi kesti." (Kamer, 29)

"Susamış develerin suya saldırışı gibi içeceksiniz." (Vakıa, 55)

"Allah'ın, onlardan (mallarından) Peygamberine verdiği ganimetler için siz at ve deve koşturmuş değilsiniz. Fakat Allah, peygamberlerini dilediği kimselere karşı üstün kılar. Allah her şeye kadirdir." (Haşr, 6)

"Her bir kıvılcım, sanki birer sarı deve gibidir." (Murselât, 33)

"Bizi, âyetler (mucizeler) göndermekten alıkoyan tek şey, öncekilerin bu âyetleri yalanlamış olmasıdır. Nitekim Semûd kavmine, açık bir mucize olmak üzere bir dişi deve vermiştik. Onlar ise, (bu deveyi boğazladılar ve) bu yüzden zalim oldular. Oysa biz âyetleri ancak korkutmak için göndeririz." (İsra, 59)

"Semûd kavmi azgınlığı yüzünden (Allah'ın elçisini) yalanladı. Onların en bedbahtı (deveyi kesmek için) atıldığında, Allah'ın Resûlü onlara: «Allah'ın devesine ve onun su hakkına dokunmayın!» dedi. Ama onlar, onu yalanladılar ve deveyi kestiler. Bunun üzerine Rableri günahları sebebiyle onlara büyük bir felâket gönderdi de hepsini helâk etti. (Allah, bu şekilde azap etmenin) âkıbetinden korkacak değil ya!" (Şems, 11-15)