SÜTLÜ İRMİK HELVASI Malzemeler 2 Su Bardağı irmik 1 Su Bardağı Eritilmiş Katıyağ 3 Su Bardağı Şeker 2 Su Bardağı Süt 2 Su Bardağı Su Servise sunarken dondurma toz fıstık Hazırlanışı *Yağ eritilir ve irmik koyu pembe oluncaya kadar kavrulur. *Ocaktan alınarak içine şeker katılır ve harmanlanır. *Su ve süt ilave edilerek ocağa konulur, ağır ateşte karıştırılarak, koyulaşıncaya kadar pişirilir. *Ocaktan alınır, tencerenin ağzına bir bez gerildikten sonra kapağı kapatılır. Dinlenmeye bırakılır. *Sütlü irmik tatlısı hazır. *Dilediğiniz şekilde form verip süsleyerek servise sunabilirsiniz. *Ben mini slikon kek kalıplarında şekillendirdikten sonra ortasına dondurma ve üzerine toz fıstık serperek servis yaptım. Afiyet olsun.
Hindistan Cevizli Kurabiye Malzemeler: 125 gr. tereyağ 2 yumurta ( 1 tanesinin akı üzerine) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 su bardağı buğday nişastası 1 su bardağı pudra şekeri 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 3 yemek kaşığı Hindistan Cevizi 2,5-3 su bardağı kadar un Hazırlanışı *Tavada hafif erittiğiniz tereyağı karıştırma kabına alın. Sıvı yağı ilave edin soğumasını bekleyin. *1 yumurtanın tamamı, diğerinin sarısını ekleyin. *Pudra şekeri, nişasta ve Hindistan Cevizini ekleyip karıştırın. *Undan 1 su bardağı kadar ekleyip,kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edip karıştırın. *Kalan unu azar azar ekleyip ele yapışmayan bir kıvam elde edin. *Hamurdan küçük bezeler koparıp elinizle şekil verdikten sonra, önce ayırdığınız yumurta akına sonra da kalan hindistan cevizine batırılıp tepsiye dizin. *180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun...
UN KURABİYESİ
Malzemeler:
- 1 paket margarin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı pudra şeker
- 5 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 adet kabartma tozu
- aldığı kadar un (yaklaşık 5 su bardağı)
HAZIRLANIŞI
Oda sıcaklığındaki margarin, sıvı yağ ve pudra şekeri biraz yoğurulur. Nişasta, un ve kabarma tozu da eklenerek hamur iyice yoğrulur. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparılarak rulo yapılır ve verevine kesilir. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında beyaz kalacak şekilde yaklaşık 15 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra biraz ılınınca üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun...
ŞEKERPARE
Malzemeler;2 adet yumurta (akı içine sarıları üzerine)
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı pudra şekeri
2 paket kabartma tozu
5 su bardağı un
Şerbeti için;
5 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yarım limon
HAZIRLANIŞI
Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu bir tencereye koyup,arada karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra yarım limonu sıkıp,kısık ateşte 15 dakika kaynatıyoruz.Altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Yumurtaların aklarını,oda sıcaklığındaki margarini ve diğer malzemeleri büyük bir kapta karıştırıp yoğurmaya başlıyoruz. Önce kum gibi olacak,daha sonra yoğurdukça toparlanıp kulak memesi kıvamında güzel bir hamur olacak. Fırın tepsisini yağladıktan sonra,hamurdan ceviz büyüklüğünde (dilerseniz biraz daha küçük şekerpareler yapabilirsiniz) parçalar alıp,İzmir köfte yapar gibi şekil verip hafif bastırıyoruz ve tepsimize diziyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp,çatalla hafifçe yukarıdan aşağıya çiziyoruz.Bu malzemeden yaklaşık 32-33 adet şekerpare çıkıyor,dilerseniz daha küçük hazırlayıp adet miktarını çoğaltabilirsiniz. 175 dereceye ayarladığımız fırında (alt üst fanlı ayarında pişirdim)35 dakika pişiriyoruz,tepsiyi fırından çıkarmadan şerbetini döküyoruz. (Şerbeti dökerken ,şekerparelerin üzerine küçük bir kepçeyle gezdirelim ki, üstleri kuru kalmasın. Ben bu şekilde 2 turda döktüm şerbeti. Yalnız şerbeti dökerken fırın kapağını tam açmadan ve oldukça hızlı olmanız lazım.) (Arkadaşım bu tatlıyı yaptığında şerbetini döktükten sonra şekerpareleri tek tek hızlı bir şekilde çevirip alt üst olmasını sağlıyordu. Her iki şekilde de yapılabilir) Fırının kapağını kapatıp, fırın ılıyana kadar tepsiyi fırında tutalım, ardından çıkarıp soğumasını bekleyelim. Hindistan cevizi veya antepfıstığı ile süsleyip servis yapalım.
Afiyet olsun...
Yakınımda olup sevgisini hiç hissetmediğim kişiler var birde uzaklarda olup her durumda sevgisini hissettirenler var. Demek ki neymiş yürekten sevenler için mesafelerin önemi yokmuş.
UN HELVASI
Malzemeler;
175 gr tereyağ veya margarin
4 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI*Yağı tencereye koyup kızdırıyoruz
*Eriyip biraz kızmaya başlayınca unu ekleyip önce biraz orta ateşte daha sonrada kısık ateşte karıştıra karıştıra kavuruyoruz.
*Bir yandan sıcak su içerisinde şekeri eritiyoruz.
*Unun kokusu çıkıp rengi açık kahve olunca üzerine şerbeti ekliyoruz.
*Burada çok hızlı kavurmak gerekiyor.
*Bir iki taşım bu şekilde kavurarak pişirince ocaktan alıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.
*Daha sonra ister bir tepsiye isterseniz bir kalıba streç filim yayıp bu karışımı üzerine döküp bastırıyoruz.
*Daha sonra dilimleyerek servis ediyoruz
Afiyet olsun..
Ey Müslüman kardeşim, Doğu Türkistan da Müslüman.Ey Türk kardeşim, Doğu Türkistan da Türk.Ey insan, Doğu Türkistan da insan. Ve orada büyük zulüm var 😓 insan ol. İnsan gibi davran...
2 paket çikolatalı puding 1 paket petibör bisküvi 1 kg süt Arasına ve üstüne serpmek için dövülmüş fındık içi
Not: 1 paket bisküvi yetiyor ama siz yine de her ihtimale karşı 2 paket bulundurun :)
HAZIRLANIŞI
*Öncelikle pudingleri bir tencereye boşaltıp üstüne sütü ekleyin ve kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte puding koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
*Pastanızı koyacağınız kalıbı su ile ıslatıp suyu süzün böylece puding dibine yapışmayacak
*En alta incecik bir katman halinde puding döküp yayın. Üzerine bir sıra bisküvi döşeyin, onun üzerine puding döküp tekrar bisküvi dizin.
*Bu şekilde istediğiniz kadar kat yapabilirsiniz. 20x20 boyutlarında küçük kare bir tepside yapılabiliyor. Siz dilerseniz 1 paket puding kullanıp 2 katlı da yapabilirsiniz.
*İsterseniz her bir kata dövülmüş fındık serpin.
*En üst katı pudingle kapattıktan sonra üstünü dövülmüş fındık veya hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
*Bu işlemleri çabuk çabuk yapın çünkü puding çok çabuk donuyor,:)
*Bittikten sonra dolaba koyup iyice soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Köfte dediğin zaten güle eğlene yenilesi bir lezzet ama bir de pidelisi var bunun domates sosuyla parlayan" diyenleri duyduk, pideli köfte tarifini hazırlamaya koyulduk biz. Öncelikle köfte harcının nasıl olması gerektiğine karar verdik, burada tamamen özgür olabilirsiniz siz. Önce dinlendirdik köfte harcını sonra arzu ettiğimiz büyüklükte parçalar kopartıp yanmaz/yapışmaz tabanlı tavada kızarttık bir güzel. Domates sos kısık ateşte kaynadı bu arada, yoğurt çırpıldı. Küçük bir parça tereyağıyla buluşan tırnak pideler fırında ısındı, daha çıtır hale geldi. Sonra hepsi aynı servis tabağında bir araya geldi, damaklar mest oldu, yemeyenler bin pişman.
Peki sizin favori baharatınız nedir köftede? Özel bir karışımınız var mıdır? Köfte ....'sız olmaz dediğiniz bir lezzet unsuru var mıdır? Merak ediyoruz yahu!
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
Köftesi için:
500 gram
orta yağlı kıyma
1 adet
orta boy kuru soğan
1 adet
yumurta
2 yemek kaşığı
galeta unu
1/2 çay kaşığı
tuz
1/2 çay kaşığı
karabiber
1/2 çay kaşığı
kimyon
4 dal
maydanoz (arzuya göre)
Servisi için:
2 adet
küçük boy tırnak pide
1 kase
yoğurt (çırpılmış)
Sosu için:
2 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 diş
rendelenmiş sarımsak
1 su bardağı
rendelenmiş domates
Püf Noktası
Köfteye ekleyeceğiniz rendelenmiş soğanın suyunu süzerseniz köftenizin pişerken sulanarak dağılmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca köftenin pişerken dağılmaması için buzdolabında dinlendirmek de önemli bir faktördür.
Pişirme Önerisi
Köfte harcına arzu ettiğiniz baharatları katabilirsiniz, çok az miktarda öğütülmüş defne yaprağının hoş bir aroma kattığını unutmayın.Köfteleri rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle de hazırlayabilirsiniz.Üzerlerine az miktarda tereyağı eklediğiniz tırnak pideleri ısıya dayanıklı fırın kabına yerleştirin. Kızarmış köfteleri ve domates sosunu gezdirdikten sonra kısa bir süre fırınlayıp servis edin. Unutmayın bu da bir seçenek. Elinizde tırnak pide yoksa Ramazan pidesiyle de yapabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Köfteyi hazırlamak için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Orta yağlı kıymayı karıştırma kabına alın. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, galeta unu, kıyılmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle yoğurmaya başlayın.
Kıvam alıp özleşen köfte harcını arzuya göre buzdolabına kaldırıp kısa bir süre dinlendirin.
Sonrasında arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar kopartın, avuç içinizde yuvarladıktan sonra yassı şeklinde köfteler hazırlayın.
Domates sosu için; zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırdıktan sonra rendelenmiş domatesleri katın. Fazla suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Hazırladığınız köfteleri, yanmaz/yapışmaz tabanlı bir tavada ters yüz ederek kızartın. Küçük kareler halinde kestiğiniz tırnak pidelerin üzerine tereyağı sürüp kısa süre fırınlayın. Servis esnasında kullanacağınız yoğurdu çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
Fırından aldığınız pideleri servis tabaklarına paylaştırın. Kızarmış köfteleri üzerine dizin. Hazırladığınız domates sosla taçlandırın onları. Eritilmiş tereyağı gezdirin. Arzu eden yoğurt eklesin, arzu eden kekik ve pul biber.
Servis Önerisi
Yoğurt öncesinde pideli köftenin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirebilir, domates sosu eklediğiniz köfteleri sadece kekik ve pul biber eşliğinde de servis edebilirsiniz.Közlenmiş sivri biber ve domates de eklemeyi unutmayın.
Corn flakes'li tavuğun yakın arkadaşı ev yapımı nugget hazırlıyor, türlü türlü soslara bandırıp çıtır çıtır yiyoruz. Tarif oldukça basit, malzemeler sınırlı sayıda. Üç farklı kaplama karışımıyla iç kısımları yumuşacık kalan tavukların dış kısımları çıtırdıyor. Tadına doyum olmuyor.
Nugget yanında gecenin yıldızı barbekü sos olabilir.
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
20 dakika
Malzemeler
600 gram
fileto tavuk göğsü
1/2 çay kaşığı
tuz
1/2 çay kaşığı
taze çekilmiş tane karabiber
Tavukları kaplamak için:
5 yemek kaşığı
un
2 adet
yumurta
1 yemek kaşığı
süzme yoğurt ya da krema
3 yemek kaşığı
mısır nişastası
5 yemek kaşığı
galeta unu
Tavukları kızartmak için:
1/2 su bardağı
ayçiçek yağı
Püf Noktası
Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber yerine arzuya göre toz sebze çeşnisi kullanabilir, tavukları bu şekilde tatlandırabilirsiniz.Tavukların her tarafının üç ayrı kaplama harcıyla kaplanmasına özen gösterin.
Pişirme Önerisi
Galeta unu yerine mısır unu ya da ekmek kırıntısı kullanarak da nugget hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Yağlı ve derili kısımları alınmış fileto tavuk göğüslerini iri kare parçalar halinde kesin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle lezzetlendirin.
Un ve mısır nişastasını harmanlayıp düz bir tabağa alın. Yumurtaları, derin bir kasede süzme yoğurt ya da krema ilavesiyle çırpın. Elenmiş ince yapıdaki galeta ununu ayrı bir tabağa aktarın.
Doğranmış tavuk göğüslerini sırasıyla; mısır nişastası-un karışımına, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayın.
Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Tavuk göğüslerini, kısık ateşte arkalı önlü ters çevirerek renk alana kadar kızartın.
Kağıt havlu üzerinde kısa bir süre dinlendirdiğiniz nuggetları arzuya göre baharat, kızarmış patates ve çeşitli soslar eşliğinde sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
"Meclis kürsüsüne çıkıp birbirine atıp tutan, hakaret eden vekillerin daha sonra meclis lokantasında karşılıklı güle oynaya yemek yediğini görseydiniz; tanıdıklarınızla asla siyasi tartışmalara girmezdiniz."