GELİN PASTASI Malzemeler: 4 adet Yumurta 1 su bardağı Şeker 1 su bardağı Un 1 paket Kabartma Tozu 1 paket Vanilya Islatmak İçin 3 su bardağı Süt 1/2 su bardağı Şeker Muhallebisi İçin; 1 lt. Süt 1 su bardağı Şeker 3 yemek kaşığı dolusu Un 2 yemek kaşığı dolusu Nişasta 1 paket Vanilya 1 paket Krem Şanti Üstü İçin Hindistan Cevizi Hazırlanışı 1- Önce kek için yumurtaları ve şekeri mikserle çırpıyoruz. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz. 2- Orta boy kare bir borcamı yağlayıp kek hamurunu döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. 3- Muhallebi için bir tencereye sütü alıyoruz, üzerine un, şeker ve nişastayı ekleyip karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. 4- Muhallebinin altını kapatıyoruz ve soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiye krem şanti ve vanilya ilave edip mikserle çırpıyoruz. 5- Fırından çıkan kekin üstüne dökmek için süt ve şekeri karıştırıyoruz ve sıcak kekin üstüne döküyoruz. 6- En üstüne muhallebi döküp yayıyoruz. Muhallebi üstüne hindistan cevizi serpiyoruz. 7- En az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun...
DİLBER DUDAĞI MALZEMELER 3 Yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı sıvıyağ 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 çimdik tuz 1 yemek kaşığı limon suyu Alabildiği kadar un AÇMAK İÇİN 500 gr Nişasta ÜZERİ İÇİN 250 gr tereyağ 1 çay bardağı sıvıyağ İÇ MALZEME 500 gr fındık ve ceviz içi ŞERBETİ İÇİN 6 su bardağı su 6 su bardağı şeker yarım limon suyu Kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp sıcak dökülür. HAZIRLANIŞI Sıvıyağı,süt ve yumurtayı karıştıralım.Kabartma tozu,tuz ve limon suyunu ekleyip unu azar azar ekleyelim.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.15 dakika kadar dinlendirelim.Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölelim.Her parçayı 5 bezeye ayıralım.Her bezeyi pasta tabağı kadar açıp aralarına bol nişasta serpelim.Her üst üste koyduğumuz 5 bezeyi önce merdane sonra oklava ile büyütelim.İnce bir su bardağı ile yuvarlaklar keselim.İçlerine ceviz içimizi koyalım kenarlarından çıkan parçalarıda içerlerine koyalım ve yarım ay şeklinde kapatalım.Yuvarlak tepsiye ard arda dizelim. Üzerine erittiğimiz tereyağ sıvıyağ karışımını dökelim.160 derecede pişirelim.Soğuyan tatlımıza sıcak şerbet dökelim. Afiyet olsun...
-"Kuveyt'e konferansa gittim. Bir Arap profesör İngilizce konuşarak "Osmanlı bizi yıllarca sömürdü asimile etti" dedi. Ben çıktım kürsüye Arapça konuşarak, -"Osmanlı neyiniz vardı da sömürdü...Henüz petrolünüz yoktu...Size hiç dokunmadı size hizmet etti. Ben bir Türk olarak Arapça konuşuyorum,bu salondakiler ekseri Arap...Siz bir Arap olarak İngilizce konuşuyorsunuz sömürü bu" dedim. Salonda alkış koptu... O Prof. salonu terk etmek zorunda kaldı. (İhsan Süreyya SIRMA)
NİŞASTALI TIRTIL KURABİYE Malzemeler: -1 adet yumurta -125 gr tereyağı (oda sıcaklığında) -yarım su bardağı pudra şekeri -1 su bardağı nişasta -yarım çay bardağı sıvı yağ -2 paket vanilin -1 çay kaşığı kabartma tozu -aldığı kadar un HAZIRLANIŞI Derin bir kap içerisine un koyup kalan malzemeleri sırasıyla ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Hazırladığınız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp kurabiye aparatına koyup parmağınızla iterek istediğiniz uzunlukta kurabiyeler yapın. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında hafif pembeleşene kadar pişirip soğuyunca servis yapın. Afiyet Olsun
Gazeteci Banu Avar, geçmişte Fransızların ünlü siyasetçilerinden Patrik Deveciyan ile röportaj yaparken soruyor. Banu Avar: Siz bir Ermeni olarak 1915 olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Patrick Deveciyan: Ben Ermeni değilim Fransız’ım. Banu Avar: Ama siz Ermeni kökenlisiniz. Patrick Deveciyan: Burası bir ulus devlet ve ben de Fransız yurttaşıyım. Yani Fransız’ım. Banu Avar: Ama siz değil misiniz Türkiye’de, Kürt, Laz, Çerkez, Süryani denilmeli diyen? Patrick Deveciyan: O başka.
AĞLAYAN PASTA Malzemeler; *4 yumurta *1 su bardağı şeker *1 su bardağı un *4 yemek kaşığı süt *1 paket kakao -100 gr-( yoğun kakao tadı sevmeyenler, kakaoyu azaltarak kullanbilirler.Yada şeker miktarını artırabilirler ) *1 paket vanilya *1 paket kabartma tozu *1 paket kremşanti *1 su bardağı soğuk süt(krem şanti için) *1,5 su bardağı süt(kekin ıslatılması için) Sos için;*2 çay bardağı süt *3/4 çay bardağı toz şeker *1 tatlı kaşığı buğday nişaştası *1 çorba kaşığı kakao *200 gr çikolata HAZIRLANIŞI1.Yumurta ve şekerimizi mikser ile çırpalım.Sütümüzü de ilave edip bir kere daha çırpalım. 2.Üzerine un,kakao,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım. 3.Dikdörtgen bir borcama ( Büyük dikdörtgen borcam kullanmayın. Midi fırına sığabilecek büyüklükte olandan kullanın ya da kare borcam kullanın ) karışımımızı döküp 180 derece fırında kekimizi pişirelim. Kekimiz piştikten sonra biraz soğumaya bırakalım. 4.Kekimiz ılındıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı sütümüzü dökelim. 5.Kremşanti ile 1 su bardağı sütümüzüde çırpıp kekimizin üzerine güzelce yayalım. 6.Buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. 7.Bu arada sos için süt ile şekeri birlikte kaynatalım. 8.Küçük bir kapta nişaşta ile kakaoyu az su ile eritelim. 9.Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım. 10.Üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. 11. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Piştikten sonra soğutalım. 12.Servis yaparken pastamızı kare kare kesip üzerine sos döküp sunalım. Afiyet olsun...
Bulgar da olabilirsin, Makedon da olabilirsin; hatta Afrikalı zenci de olabilirsin. Ama ne olursan ol, eğer Müslüman’san Türk’e saygı göstermelisin. Bu milletin İslâm’a hizmetleri unutulmaz onun için de bu millet sevilir. (Seyyid Ahmet Arvasi)
SÜTLÜ İRMİK HELVASI Malzemeler 2 Su Bardağı irmik 1 Su Bardağı Eritilmiş Katıyağ 3 Su Bardağı Şeker 2 Su Bardağı Süt 2 Su Bardağı Su Servise sunarken dondurma toz fıstık Hazırlanışı *Yağ eritilir ve irmik koyu pembe oluncaya kadar kavrulur. *Ocaktan alınarak içine şeker katılır ve harmanlanır. *Su ve süt ilave edilerek ocağa konulur, ağır ateşte karıştırılarak, koyulaşıncaya kadar pişirilir. *Ocaktan alınır, tencerenin ağzına bir bez gerildikten sonra kapağı kapatılır. Dinlenmeye bırakılır. *Sütlü irmik tatlısı hazır. *Dilediğiniz şekilde form verip süsleyerek servise sunabilirsiniz. *Ben mini slikon kek kalıplarında şekillendirdikten sonra ortasına dondurma ve üzerine toz fıstık serperek servis yaptım. Afiyet olsun.
Hindistan Cevizli Kurabiye Malzemeler: 125 gr. tereyağ 2 yumurta ( 1 tanesinin akı üzerine) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 su bardağı buğday nişastası 1 su bardağı pudra şekeri 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 3 yemek kaşığı Hindistan Cevizi 2,5-3 su bardağı kadar un Hazırlanışı *Tavada hafif erittiğiniz tereyağı karıştırma kabına alın. Sıvı yağı ilave edin soğumasını bekleyin. *1 yumurtanın tamamı, diğerinin sarısını ekleyin. *Pudra şekeri, nişasta ve Hindistan Cevizini ekleyip karıştırın. *Undan 1 su bardağı kadar ekleyip,kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edip karıştırın. *Kalan unu azar azar ekleyip ele yapışmayan bir kıvam elde edin. *Hamurdan küçük bezeler koparıp elinizle şekil verdikten sonra, önce ayırdığınız yumurta akına sonra da kalan hindistan cevizine batırılıp tepsiye dizin. *180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun...